Geniet van meer wooncomfort met een prachtige dakkapel met jouw rieten dak.
Wil je op jouw bestaande, rieten dak een dakkapel laten plaatsen? Vraag jij je af of dat wel kan? Dan hebben wij bij deze de vraag bevestigend beantwoord. Wij kunnen ook op een rieten kap een perfecte dakkapel plaatsen. Wij matchen de kapel met de stijl van jouw woning en jouw persoonlijke wensen. Wel moet je rekening houden met waar in het dak je de dakkapel wenst, omdat:
Een dakraam in het riet is erg sierlijk en je maakt zo een design statement. Bovendien voegen dakramen een flinke waarde toe aan je woning, omdat je niet alleen de esthetiek verhoogt maar ook de bruikbare m2-woonoppervlakte vergroot.
Een dakkapel is een uitbreiding van het dak, die wordt geplaatst op het schuine deel.
Bij het plaatsen van een dakkapel op een rieten dak, is een goede voorbereiding de sleutel naar een succesvolle, probleemloze installatie. Het is verstandig om hiervoor een professionele uitvoerder – die ruime ervaring heeft – in te schakelen.
De kosten voor een dakkapel op een rieten dak zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de onderconstructie, de maatvoering en het aantal ramen c.q. kozijnen, het type riet en het afwerkingsmateriaal. Over het algemeen zijn de kosten voor een dakkapel op een rieten dak hoger dan voor een dakkapel op een pannendak. Dit komt omdat er meer gespecialiseerd werk nodig is om de dakkapel op een rieten dak te plaatsen.
De tarieven voor een rieten dakkapel beginnen bij €7000 en kunnen oplopen tot €10.000.
Type kosten voor een rieten dakkapel | Gemiddelde kostprijs |
---|---|
Plaatsen van nieuw rieten dak op dakkapel | Gemiddeld 95 euro per vierkante meter |
Afwerking van de nokvorsten | Gemiddeld tussen 90 & 115 euro per meter |
Renovatie van een bestaand rieten dak | Tussen 110 & 160 euro per vierkante meter |
Onderhoud van een rieten dak | Tussen 7,50 & 10 euro per vierkante meter |
Afhankelijk van de ruimte op en onder het dak en de binnenruimte die je wenst te creëren kun je kiezen uit verschillende vormen dakkapellen, zoals:
Elk soort dakkapel is ontworpen voor specifieke daktypen zonder platte delen.De beste vorm hangt geheel af van jouw wensen, de huidige dakconstructie en wat eventueel gebruikelijk is bij rieten daken in de regio. Houdt er rekening mee dat rietdekkers hun eigen manier van afwerken en detailleren hebben.
Het plaatsen van een dakkapel heeft gevolgen voor het rieten dak aan de buitenzijde. Het vlak waarin de dakkapel staat wordt namelijk onderbroken en de bovenkant van de kapel heeft meestal een flauwere hellingshoek dan het dakvlak waarin de kapel wordt geplaatst. Hierdoor duurt het langer voordat het hemelwater afgevoerd is. Uiteindelijk zal het type dakkapel dat het beste bij jouw project past, afhangen van eisen zoals binnenruimte en/of noodzakelijke waterafvoerfuncties. Een goede installatie is essentieel voor elk type rieten dakkapel om de levensduur te garanderen.
Dakkapellen kunnen veel karakter en extra ruimte aan je huis toevoegen. Graag bespreken we de mogelijkheden voor jouw huis!
Op elke dakkapel is de nokvorst een kritisch onderdeel die bijdraagt aan de uitstraling. Het fraaiste is om de nokvorst te laten aansluiten op het dak. Deze nokvorst kan keramisch zijn, koper of een andere metaal.
Voor de afwerking van het dakraam gebruiken wij dezelfde materialen om overeenstemming in stijl te realiseren. Het monteren van details – zoals half ronde vorsten metselen op de juiste (afstand van de) onderconstructie van de kapel – vereist veel kennis en vakmanschap.
De afwerking aan de onderzijde van de kapel kan – net als bij dakramen – op verschillende manieren. Denk daarbij aan halve vorsten in rood of blauw gesmoord. Of platte keramische pannen, koper, lood, etc. Halve vorsten zijn bijzonder goed voor platte daken, omdat ze een zekere waterafvoer toelaten.
Ook bij zadeldaken is de afwerking van het dakraam belangrijk. Het toevoegen van halve vorken geeft de randen van de dakkapel een opvallender uiterlijk. Op een steil hellend dak is het het beste om een overlappende halfvork gebruiken. Dit betekent dat de dakpannen elkaar overlappen en een soort schaalpatroon op het dak vormen.
Na plaatsing is het belangrijk om alle voegen, randen en delen te controleren met een kit of mastiek om een veerkrachtige en waterdichte dakafwerking te voltooien.
Misschien wil je ook verschillende alternatieve afwerkingsmaterialen overwegen voor jouw nieuwe dakkapel in het rieten dak? Denk bijvoorbeeld aan pannen, leien of zink. Een combinatie van materialen kan bijzonder fraai worden! Deze materialen hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn pannen over het algemeen goedkoper dan riet, maar minder duurzaam en minder goed isolerend. Leien zijn duurzaam en hebben een mooie uitstraling, maar zijn wel relatief zwaar. Zink is een modern en stijlvol materiaal, dat goed bestand is tegen weersinvloeden, maar ook relatief duur. Deze materialen kunnen perfect met een bestaand rieten dak worden gecombineerd voor een eigentijdse look.
Een dakkapel op een rieten dakkap is zeker mogelijk, maar vergt wel de nodige expertise en ervaring. Welk type kapel in het dak geplaatst kan worden hangt van de constructie af. Als professionele dakkapeladviseurs adviseren wij jou over de beste materialen en oplossingen. Door een weloverwogen keuze te maken, ga je nog jarenlang genieten van een mooie, duurzame en veilige dakkapel op jouw prachtige rieten dak.
Er zijn twee soorten constructies mogelijk: een open constructie of gesloten constructie. Een open constructie komt het vaakst voor en wordt zo genoemd, omdat de dakbedekking (rietlaag en -latten) van binnenuit te zien is. Er is dan geen onderconstructie gebruikt. Het nadeel hiervan is, dat er geen gesloten scheiding is met buiten. Een gesloten constructie is een complexer omdat de dakkapel door een onderconstructie wordt omgeven en van buitenaf wordt afgesloten. Zo ontstaat een aparte leefruimte in het dak. Hier wordt wordt vaak voor gekozen om extra woon- of bergruimte in het dak te creëren.
Riet is gevoeliger voor brand dan pannen of dakleien. Het is dan ook van groot belang om regelmatig het dak te inspecteren op mogelijke brandgevaarlijke situaties, zoals vogelnesten, open vuurhaarden of slechte isolatie. Ook kan riet sneller beschadigd raken door bijvoorbeeld takken die op het dak vallen of harde windstoten. Een rieten kap heeft regelmalig onderhoud nodig en ook vaker inspectie.
De meest gebruikte soort riet voor daken en kapellen is traditioneel natuurriet zoals het Nederlandse Fries riet en wiedenriet. Er bestaan ook kunststof rietsoorten. Alle soorten bieden de goede bescherming tegen regenwater en harde wind en zorgen tegelijkertijd voor een aantrekkelijk uiterlijk.
Een rieten kap is een waterkerende dakbedekking. Dat wil niet zeggen dat het dak ‘waterdicht’ is, want regen nog altijd in het rietpakket dringen. Daarom is een juiste hellingshoek zo belangrijk, zodat water snel van het dak afgevoerd wordt.
050 - 23 40 16 5
050 - 23 40 165
050 - 23 40 16 5
050 - 23 40 165